Coroane dentare

Ce sunt coroanele dentare?

Coroanele dentare sunt restaurări fixe realizate din materiale durabile, care acoperă și protejează un dinte deteriorat sau slăbit. Acestea oferă o soluție excelentă pentru a restabili funcționalitatea și aspectul estetic al dinților.

Cand este necesara o coroana dentara

O coroană dentară este necesară în următoarele situații: când un dinte este grav deteriorat, prezintă carii avansate, fracturi sau a suferit tratamente endodontice. De asemenea, coroanele dentare pot fi folosite pentru a susține o punte dentară sau pentru a acoperi un implant dental.

Avantajele coroanelor dentare

  • Rezistența și durabilitatea crescută, permițându-vă să vă bucurați de un zâmbet sănătos și frumos timp îndelungat.
  • Restabilirea funcționalității normale a dinților afectați, permițându-vă să mestecați și să vorbiți fără disconfort.
  • Îmbunătățirea aspectului estetic al zâmbetului, prin corectarea formei, culorii sau poziției dinților într-un mod natural și armonios.
  • Protecția împotriva sensibilității la temperaturi extreme sau la stimuli externi.

Tipuri de coroane dentare

Există mai multe tipuri de coroane dentare, fiecare având avantaje și caracteristici specifice:

  1. Coroane din ceramica sau E-max: Acestea sunt făcute complet din ceramică și oferă un aspect estetic superior față de coroanele din metalo-ceramică. Ele pot fi fabricate pentru a se potrivi perfect cu culoarea și cu transparența dinților vecini, ceea ce le face aproape invizibile în cavitatea orală. Coroanele ceramice din E-max sunt potrivite atât pentru dinții posteriori fiind suficient de dure ca să reziste forțelor masticatorii cât și pentru dinții anterior având cea mai bună estetică dintre toate tipurile de materiale. Ele se pot realiza digital prin tehnologia CAD-CAM pe care o utilizăm și noi în clinică, sau pot fi realizate și pictate manual de către tehnician.
  2. Coroane din zirconiu: Aceste coroane dentare sunt realizate din oxid de zirconiu, care este un metal cu proprietăți estetice și mecanice foarte bune. Zirconiul este extrem de rezistent la fractură, de aceea este indicat pentru coroanele dinților din spate. În același timp, zirconiul are o estetică foarte satifăcătoare reușind să se integreze perfect între dinții naturali. Coroanele din zirconiu realizate la noi în clinică sunt concepute digital prin tehnologie CAD-CAM, care reprezintă standardul actual pentru restaurări precise.
  3. Coroane metalo-ceramice: Aceste coroane combină avantajele esteticii ceramice cu rezistența metalului. Ele au o structură de bază metalică acoperită cu un strat subțire de ceramică pentru a le oferi un aspect natural și estetic plăcut. Coroanele dentare metalo-ceramice pot fi utilizate doar în anumite situații clinice și nu mai sunt considerate ca variantă ideală.
  4. Coroane din rășină compozită: Coroanele dentare din rășină compozită oferă o alternativă mai accesibilă din punct de vedere financiar pentru restaurarea dinților afectați. Aceste coroane sunt realizate dintr-un material compozit rezistent și durabil, care poate fi adaptat pentru a se potrivi perfect cu culoarea și forma dinților naturali.

Etapele de realizare a unei coroane dentare

  1. Evaluarea preliminară: În prima etapă, dentistul va examina starea dintelui și va efectua o evaluare preliminară a necesității unei coroane dentare. Vor fi luați în considerare factori precum deteriorarea dintelui, culoarea și forma acestuia, precum și dorințele individuale ale pacientului.
  2. Prepararea dintelui: După stabilirea necesității unei coroane dentare, urmează etapa preparării dintelui. Aceasta implică îndepărtarea unui strat din dinte și a plombelor vechi deteriorate sau afectate de carii. Prin șlefuire, dintele capătă formă de bont pentru a permite montarea corectă și confortabilă a coroanei dentare.
  3. Amprenta dentară digitală: După ce dintele este pregătit adecvat, se va realiza o amprentă dentară digitală folosind scannerul intraoral 3D. În clinica noastră, evităm amprenta clasică cu materiale vâscoase și inconfortabile pentru pacient. Amprentele pe care le luăm sunt în principal digitale, durează puțin și au cel mai mare grad de precizie. Amprentele vor fi trimise digital la laboratorul de tehnica dentară unde tehnicianul va face designul coroanei tot pe calculator.
  4. Proba coroanei provizorii: laboratorul ne va trimite o machetă de plastic a viitoarei coroane. Aceasta se va utiliza o coroana provizorie pentru a proteja dintele pregatit până când coroana permanentă este gata de aplicare. Coroana temporara poate fi ajustată sau refacută daca este nevoie pentru a asigura confortul pacientului.
  5. Cimentarea coroanei definitive: Odată ce coroana dentară definitivă este gata, ea va fi testată pe dintele șlefuit pentru a se verifica potrivirea și estetica. Dacă totul este în regulă, se va cimenta pe dinte utilizând un material special adeziv.

Tipuri de coroane dentare provizorii sau definitive

Coroana dentară provizorie este o variantă temporară a coroanei definitive și este folosită în timpul perioadei de așteptare între șlefuirea dintelui și finalizarea coroanei definitive, de obicei 1 săptamână. Aceasta este realizată dintr-un material mai slab și mai ieftin, cum ar fi rășinile acrilice, și nu este concepută să reziste pe termen lung. De asemenea, ele nu au o estetică satisfăcătoare. Coroanele provizorii sunt utilizate uneori și în cazul tratamentelor ortodontice, până când dinții ajung pe poziția ideală și se pot confecționa coroanele definitive. Coroanele provizorii sunt cimentate cu un ciment provizoriu și se pot îndeparta relativ ușor de pe dinte.

Coroana dentară definitivă este realizată din materiale durabile de tip ceramică sau zirconiu. Aceste coroane sunt rezistente și estetice. Ele sunt concepute să reziste ani de zile și să arate la fel ca dinții naturali. Coroanele definitive se cimentează cu cimenturi speciale și nu pot fi îndepărtate de pe dinți decât cu freza prin tăiere.

Diferenta dintre coroane și fațete

Diferența dintre coroanele dentare și fațetele dentare o reprezintă forma acestor restaurări și implicit forma pe care dintele o capătă după șlefuire. De asemenea, indicațiile pentru coroane sau fațete sunt diferite.

Coroanele dentare acoperă complet toate suprafațele dintelui. Dintele care va primi o coroană va fi șlefuit pe toată circumferința lui, și va căpăta o formă de bont, asemănător cu un mini-dinte. Optăm pentru coroane atunci când dinții au nevoie mai mare de protecție spre exemplu cand au suferit tratamente de canal, când sunt foarte deteriorați sau fracturați sau cănd au fost reconstruiți cu pivoți.

Fațetele dentare acoperă doar suprafața externă a dinților. Ele sunt practic niște învelișuri care reușesc sa modifice culoarea sau forma dinților. Dinții care vor primi fațete vor fi șlefuiți minimal, maxim 1 milimetru sau deloc în cazul fațetelor non-prep. Din acest motiv, pentru fațete avem nevoie de dinți cu structură naturală sănătoasă, vitali și care nu au plombe foarte mari.

Diferența dintre coroane și implanturi

Coroanele dentare se pot realiza doar pe dinții existenți în cavitatea bucală. Ele sunt niște restaurări care acoperă complet dintele și îi conferă protecție, durabilitate și estetică. O coroană dentară este cimentată peste un dinte șlefuit, adică pregătit într-o formă specială, mai mică.

Un implant dentar reprezintă un șurub care se inseră în os și înlocuiește rădăcina unui dinte lipsă. Implantul dentar nu este vizibil în cavitatea bucală și funcționează strict ca suport pentru o coroană pe implant. La fel ca și coroanele pe dinții naturali, coroanele pe implant restituie funcțiile dintelui și estetica dar în loc sa fie cimentate pe un dinte natural, ele sunt înșurubate în implant. Coroanele pe implant se realizează doar după ce s-a terminat procesul de osteointegrare al implantului dentar, la minim 3 luni după operația de inserare.

O coroană dentară este concepută să reziste ani de zile, chiar până la 15 ani.

Coroanele dentare se cimentează cu un ciment adeziv special care realizează o legătură chimică între dinte și coroană. De aceea, ele se desprind foarte rar de pe dinți. Coroanele pe implant de cele mai multe ori nu se cimentează ci se înșurubează în implant.

Nu, dacă dintele este vital și nu prezintă carii profunde se poate șlefui minimal și acoperi cu o coroană dentară.

După cimentare este normală o oarecare sensibilitate care va trece în câteva zile. Dacă apare o durere de intensitate mare, spontană va trebui să vii la stomatolog pentru a evalua dintele și a rezolva durerea.

O coroană dentară se îngrijește asemănător cu dinții naturali. Periajul zilnic dimineața și seara este obligatoriu la care se adaugă dușul bucal după periaj. De asemenea, este important să vii la controalele de rutină și la detartraj periodic pentru a asigura păstrarea integrității pe termen lung a coroanelor dentare.

Dacă optezi pentru materialele estetice precum coroanele din ceramică sau coroanele din zirconiu, nimeni nu își va da seama că ai o coroană. Acestea se integrează perfect printre dinții naturali. Coroanele de metalo-ceramică pe de altă parte, sunt destul de vizibile și nu reușesc să mimeze culoarea și transparența dintilor naturali.

Dacă simți că se mișcă o coroană sau o lucrare dentară nu aștepta și vino cât mai repede la stomatolog. Dacă coroana s-a decimentat, medicul o poate cimenta la loc în scurt timp. Există situații când o lucrare sau o coroana se miscă din cauza faptului că s-a fracturat. În această situație, medicul va trebui să refacă lucrarea sau coroana dentară deoarece există riscul de afec tare asupra dinților de sub coroane.

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență cât mai bună. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu folosirea acestora.